Torremolinos is de populairste badplaats aan de Costa del Sol in de autonome regio Andalucía, in Zuid-Spanje. Zowel in de zomer als in de winter is het hier aangenaam vertoeven. Zelfs in de winter is de gemiddelde dagtemperatuur zo’n 19 graden. De redactie bracht in september 2001 een kort middagbezoek aan deze badplaats. Eigenlijk te kort. Een aanbieding van Basiqair, destijds een dochteronderneming van Transavia Airlines, om voor 18 Euro per persoon per enkele reis naar Málaga te vliegen bood uitkomst. Het was een soort cadeautje van de luchtvaartmaatschappij, vanwege het éénjarig bestaan van Basiqair. Zodoende bracht de redactie van 12 t/m 15 februari 2002 nogmaals een bezoek aan Torremolinos en verbleef in het leuke, gezellige Hotel Flamingo, in het hartje van Torremolinos.
Gezellige winkelstraatjes
Torremolinos is absoluut een heel gezellige badplaats. De stad heeft ongeveer 35.000 inwoners en is daarmee ook meteen de grootste badplaats van de hele Costa del Sol, als we daarbij Málaga even buiten beschouwing laten. Leuke winkelstraatjes, tal van goede restaurantjes waar je heerlijke gerechten uit de Spaanse keuken kunt proeven en een hoop leuke terrasjes. Dat is globaal het beeld wat wij kregen van onze bezoeken aan Torremolinos. Van ons vooroordeel van Torremolinos, waar het zou wemelen van de hoge torenflats met hotels en appartementen, bleef maar weinig over. Er is wel veel hoogbouw, maar de manier waarop die is gebouwd, maakt het totaal niet storend. Eerder maakt het zien van appartementencomplexen, gebouwd op de hoge rotsen, er iets bezienswaardigs van.
Toch is Torremolinos niet de plaats bij uitstek, als je op zoek bent naar cultuur. De badplaats heeft immers weinig typisch, Andalusische folklore te bieden. Wel is de stad volledig toegerust op het internationale toerisme. Amerikanen, Duitsers, Nederlanders, Britten, Fransen, Denen en ook veel Oost-Europeanen. Je komt ze hier allemaal tegen.
De geschiedenis
Torremolinos heeft al een behoorlijk lange historie. De Romeinen, Grieken en de Moren zaten hier al vele eeuwen geleden. Al in 1498 kwamen de eerste mensen hier wonen, zo is bekend geworden. Hierbij wordt gerefereerd naar de “Molinos de la Torre”, waar de katholieke Koningen en hun troepen zich ophielden, ten tijde van de belegering van Málaga. Tegenwoordig hoort Molinos de la Torre bij het plaatsje Alhaurín de la Torre. Maar het eigenlijke Torremolinos ontstond pas na 1932, toen de Spaanse zakenvrouw Carlotta Alessandri een stuk bergachtig land opkocht. Er werd haar direct bijna gevraagd, welk soort planten ze op het onvruchtbare stuk grond wilde zien groeien. Hierop antwoordde Alessandri: ‘Toeristen’, en ze zag hierbij een Spaanse Rivièra voor ogen. Tijdens de Spaanse burgeroorlog, eind jaren dertig, stagneerden haar plannen, maar het begin was in ieder geval gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde de Spaanse zakenman Marquís de Nájera hier een optrekje. Zo ontstond al snel het dorpje Torremolinos. De Nederlandse vertaling hiervan laat zich het beste omschrijven als: ‘Toren van de Molens’.
Enkele decennia’s geleden was Torremolinos dan uiteindelijk nog maar een dorpje met een handje vol huizen, nu is het een volwaardige stad geworden. De vissers en arbeiders van de voormalige watermolens zijn overspoeld door de toeristen. Ze kwamen tot de ontdekking dat die toeristen vaak veel geld overhadden voor een plekje in de zon en daar wisten zij dus wel raad mee. Ze bouwden vervolgens grote hotels en appartementencomplexen. Met Europese subsidies werd bovendien een speciale trein/metroverbinding aangelegd tussen de badplaatsen Fuengirola en Málaga, waardoor ook Torremolinos een nog betere ligging kreeg. Zo ontstond uiteindelijk het Torremolinos, zoals we dat vandaag de dag kennen.
San Miguel
De wijk San Miguel is infeite het centrum van Torremolinos. Het centrum bestaat uit een grote voetgangerszone met winkelgebieden en de Plaza Costa del Sol. Daaromheen liggen nog een aantal drukke straten. We constateerden dat het verkeer hier nogal eens flink vast loopt. De belangrijkste winkelstraat van de stad is heel toepasselijk de autovrije Calle San Miguel. Hier vind je eigenlijk voor elk wat wils. Diverse kledingwinkels, maar zelfs de wereldberoemde juweliersketen Cartier is hier gevestigd, voor als je flink wat geld uit wilt geven tijdens je verblijf. Maar ook elders in de Calle San Miguel zitten nogal wat juweliers. De straat straalt een zekere charme uit, het is er gezellig vertoeven en als je dan even genoeg etalages hebt gezien, zitten er ook nog een grote hoeveelheid restaurants en café’s.
Aan het einde van de Calle San Miguel, dus aan de zeezijde, loop je recht tegen La Molina aan. Een leuk, typisch Spaans restaurantje met een panorama uitzicht over Torremolinos en de kust. Het eten is hier trouwens heerlijk, zeker even de moeite waard om even te vermelden op deze pagina. Vanaf hier loopt de Cuesta del Tajo naar beneden. Het is behoorlijk steil, maar het rode straatje heeft trappen, waardoor het al een stuk makkelijker loopt, met name voor de oudere mensen. Overal vind je hier souvenirswinkeltjes en kraampjes. Een wijze raad hier, is om geen horloges te kopen bij de kraampjes die hier ook dagelijks worden opgesteld. Ze kunnen gestolen zijn, of werken maar even en zijn dan kapot. En natuurlijk geen garantie. Dus als je hier sieraden wilt kopen, doe je dat het beste bij één van de juweliers of horlogewinkels in de Calle San Miguel.
Het strand en de boulevard
Via de Cuesta del Tajo kom je uiteindelijk bij Playa Bajondillo, welke volgens velen mag worden aangemerkt als het mooiste strand van Torremolinos. De afstand van de boulevard tot aan de zee is wel aardig groot. Het strand begint bij de boulevard met mooi, goudgeel zand. Verder naar beneden wordt het zand grover en vlak bij zee wordt het zand meer en meer vermengd met kiezels en stenen, want niet zo lekker onder je blote voeten loopt. De zee loopt maar heel geleidelijk in zee af, en dat is absoluut een groot voordeel. Langs de boulevard van de Playa Bajondillo zitten nog tal van strandwinkeltjes, restaurantjes en veel terrasjes, waar het een gezellige drukte van belang is. De Playa Bajondillo loopt over in de Playa Carihuela. De twee stranden worden gescheiden door een grote, steile rots, waarop een appartementencomplex is gebouwd. De boulevard is vanaf hier alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ook de Playa Carihuela heeft dezelfde combinatie van zand, alleen was het strand hier ten tijde van ons bezoek niet toegankelijk, vanwege onderhoud. Vanaf hier kan je doorlopen naar de aangrenzende badplaats Benalmádena, waar Torremolinos in over loopt.
Restaurants in Torremolinos
In het centrum, maar ook langs de boulevard vind je een grote verscheidenheid aan restaurants. Zoals al aangegeven is La Molina, aan de zeezijde van de Calle San Miguel absoluut een leuk, gezellig en goed restaurantje, als je op zoek bent naar een restaurant, waar je goed kan eten voor een aangename prijs. Het assortiment is vrij redelijk en ook aardig internationaal. Op het menu vind je hier uiteraard Paëlla, zowel met vis, vlees als vegetarisch, spaghetti-bolognese en tapas, maar ook wat meer internationale gerechten, tot de Wiener Schnitzel aan toe. Je kan een volledig driegangen menu nemen, maar ook heeft het restaurant een ruime keuze aan Platos Combinados, de zogenaamde toeristenmenu’s.
De prijs/kwaliteitverhouding is goed te noemen. Voor zo’n 16 Euro per persoon heb je hier een driegangen menu. De Platos Combinados zijn vanaf zo’n 5 Euro te verkrijgen. Maar voor de meeste gerechten kan je bijna in elk restaurant wel terecht. Wel is het erg aan te bevelen, om eerst even een blik op de menukaart in de etalages te richten, want de prijzen kunnen van restaurant tot restaurant behoorlijk verschillen. Aan de Playa de Carihuela, staan een aantal hele goede restaurantjes.
Accommodaties in Torremolinos
In Torremolinos is een enorme hoeveelheid hotels, appartementen en hostals te vinden. Een goed hotel voor niet al te veel geld, zeker in het voorseizoen, is Hotel Flamingo, gelegen aan de Avenida Palma de Mallorca, midden in het centrum van Torremolinos. De kamers zijn vrij groot en keurig netjes uitgevoerd met volledig ingerichte badkamer, balkon, satelliettelevisie en telefoon. Het ontbijt en diner is in buffetvorm. Vlak bij het strand staat het hostal Beatriz. Het telt acht kamers en is van de derde catagorie. Eveneens in het centrum ligt hostal Guadalupe. Een leuk hostal met eveneens acht kamers. Ook is er een goedkoop restaurantje gevestigd.